Od niedawna poza modą interesuje mnie również gotowanie. Lubię wymyślać nowe pomysły na śniadania, gotować pyszne obiady i przygotowywać coś słodkiego na deser. Kto mnie zna, wie, że oszalałam na punkcie różnego rodzaju tart i pancakesów. Testuję coraz to nowsze przepisy i sprawia mi to ogromną frajdę. W dzisiejszym poście przepis na tartę z brzoskwiniami. Zainspirowała mnie do jej upieczenia Evelina z bloga Pracownia Porannych Przyjemności.
~
TARTA Z BRZOSKWINIAMI
Przepis:
~
TARTA Z BRZOSKWINIAMI
Przepis:
spód tarty:
200g mąki;
100g zimnej margaryny;
1 jajko;
60g cukru pudru;
masa:
2 jajka;
100g cukru pudru;
szczypta soli
5 płaskich łyżek jogurtu naturalnego;
5 łyżek mleka;
5 łyżek mleka;
55g zimnego pokrojonego masła;
Przygotowanie:
1. Do mąki, cukru pudru i jajka dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę. Składniki zagniatamy szybko rękoma i formujemy kulę. Wstawiamy na 45 minut do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość pojemnika na tarty. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika do czasu, aż brzegi się lekko zarumienią. Natomiast spód może być lekko zapieczony.
3. Na patelni na margarynie lekko podsmażamy półksiężyce brzoskwiń. Następnie wykładamy owoce na tartę.
4. Miksujemy jajka, szczyptę soli, cukier puder, śmietankę, mleko i margarynę. Wylewamy masę na owoce, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy do momentu, aż góra będzie miała złoty kolor.
Smacznego!
Smacznego!
hmm this looks delicious.
OdpowiedzUsuńyummy ♥
OdpowiedzUsuńoohhh you got me! these look soooo good! have a lovely day! i'm a new follower.
OdpowiedzUsuńMmmmm, smakowicie wygląda ♥♥
OdpowiedzUsuńmmmm, good
OdpowiedzUsuńSMAKOWITY BLOG ;)
OdpowiedzUsuńa czy mogą być brzoskwinie z puszki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
Usuń