Domowe pieczywo jest najlepsze! Po raz kolejny upiekłyśmy z mamą bułki według przepisu Agaty..;)
~
BUŁECZKI SŁONECZNIKOWE
Przepis:
składniki:
250g mąki tortowej;
100g mąki pszennej razowej;
150ml wody;
100ml mleka;
50g słonecznika;
20g świeżych drożdży;
1 i pół łyżeczki soli;
1 łyżeczka cukru;
10ml oleju;
otręby pszenne do posypania;
Przygotowanie:
1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki
pszennej. Czekamy około 15 minut, aż całość zacznie się pienić.
2. Rozczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką. Czekamy około 90 minut, aż wyrośnie. W międzyczasie raz "przebijamy" je palcami podczas wyrastania.
3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek i kroimy go na mniejsze prostokąty. Następnie układamy na natłuszczonej blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
2. Rozczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką. Czekamy około 90 minut, aż wyrośnie. W międzyczasie raz "przebijamy" je palcami podczas wyrastania.
3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek i kroimy go na mniejsze prostokąty. Następnie układamy na natłuszczonej blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
4. Po upływie tego czasu bułki smarujemy mlekiem i posypujemy otrębami pszennymi.
5. Pieczemy 25 minut w temp. 190 stopni.
Smacznego!
Poproszę taką na jutrzejsze śniadanie! :))
OdpowiedzUsuńmniam ale smacznie one wyglądają ^^ omnomnom...;)
OdpowiedzUsuńzapraszam www.childwithstyle.blogspot.com
wolę te drożdżowe:) http://paulinas-cooking-place.blogspot.com/2012/11/domowe-bueczki.html
OdpowiedzUsuńBeautiful blog, I read quite some now, and I love your originality, From Hary
OdpowiedzUsuń