czwartek, 13 grudnia 2012

CYTRYNOWA TARTA Z PIANKĄ

~
CYTRYNOWA TARTA Z PIANKĄ
Przepis:
spód tarty:
 150g mąki;
75g margaryny;
 75g cukru;
1 żółtko;
1 łyżka wody;
nadzienie:
50g cukru;
4 łyżki mąki ziemniaczanej;
starta skórka i sok z 2 cytryn;
 150ml wody;
2 żółtka;
15g margaryny;
 3 białka;
60g cukru;
 Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną margarynę i za pomocą palców wcieramy margarynę w mąkę do czasu, gdy ciasto będzie przypominało okruchy chleba. Dodajemy cukier, wodę i żółtko, a następnie rękami formujemy z ciasta kulę. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Formę do tarty wykładamy ciastem, a następnie dziurkujemy widelcem. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.
3. W misce mieszamy ze sobą cukier, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i wodę. W osobnym garnku lekko podgrzewamy resztę wody i sok z cytryny. Odstawiamy z gazu i dodajemy zawartość miski. Postawiamy z powrotem na kuchence i cały czas mieszamy, gotując kilka minut na wolnym ogniu.
4. Dodajemy żółtka oraz margarynę, dokładnie mieszamy całość i gotujemy przez kolejną minutę. Następnie rozprowadzamy nadzienie na kruchym spodzie.
5. Na koniec ubijamy pianę z białek, łagodnie dodajemy do niej cukier, mieszamy i przekładamy na wierzch tarty. Pieczemy 20 minut w temp. 150 stopni, aż beza zacznie nabierać złotego koloru.
Smacznego!

5 komentarzy: