piątek, 7 grudnia 2012

PIERNICZKI

Nadszedł czas pieczenia przeróżnych ciasteczek i pierniczków... Wszystkie powędrowały do słoiczków i czekają na święta..;)

PIERNICZKI
Przepis:
składniki:
350g mąki tortowej;
200g miodu;
30g margaryny;
pół szklanki cukru;
pół łyżeczki sody oczyszczonej;
1 jajko;
1 łyżka przyprawy do piernika;
Przygotowanie:
1. W rondelku łączymy miód, cukier, przyprawę do piernika oraz margarynę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
2. Do ostudzonej, ale nadal ciepłej masy wbijamy jajko. Mieszamy, przelewamy do miski z mąką i sodą. Zagniatamy ciasto i wałkujemy na grubość 0,5 cm.
3. Wycinamy ciastka i układamy w odstępach na natłuszczonej blaszce. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
4. Po ostudzeniu zamykamy je w szczelnym pojemniczku i odstawiamy na kilka tygodni.
Smacznego!

3 komentarze: