wtorek, 6 listopada 2012

TARTA Z KURKAMI I NATKĄ PIETRUSZKI

To była moja druga z kolei tarta, którą upiekłam. Trochę niedoskonała, lecz przepyszna!
~ 
TARTA Z KURKAMI I NATKĄ PIETRUSZKI
Przepis:
składniki:
spód tarty:
250g mąki;
150g margaryny;
1 łyżeczka soli;
1 jajko;
nadzienie:
 30g kurek;
około 1/2 pęczka natki pietruszki;
2 ząbki czosnku;
3 jajka;
około 300ml śmietany 30%;
sól, pieprz;
olej;
Przygotowanie:
1. Z mąki, margaryny, soli i jajka zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na godzinę.
2. Gdy ciasto będzie już schłodzone, wykładamy nim formę do tarty. Formę nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, a na wierz wysypujemy suchy ryż, rozprowadzając po całej powierzchni tarty.
3. Pieczemy tartę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie usuwamy papier oraz ryż i pieczemy kolejne 15 minut na lekko złoty kolor.
4. Kurki smażymy na odrobinie oleju około 10 minut. Dodajemy posiekaną natkę, czosnek i doprawiamy. Wykładamy na ciasto.
5. Śmietanę mieszamy z jajkami, solimy, zalewamy sosem kurki.
6. Tartę pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy na gorąco.
Smacznego!   

3 komentarze:

  1. Oryginalne połączenie, nie jadłam jeszcze takiej tarty. Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Druga tarta?!Niedoskonała?!moja byłaby cała czarna!haha:))oj pewnie musiała być pyszna!pozdrawiam.!

    OdpowiedzUsuń