wtorek, 13 listopada 2012

ALZACKA TARTA Z JABŁKAMI

~
ALZACKA TARTA Z JABŁKAMI
Przepis:
spód tarty:
220g mąki tortowej;
1/4 łyżeczki soli;
2 łyżki śmietany;
100g margaryny;
nadzienie:
5 małych jabłek;
50g mąki pszennej razowej;
100g cukru;
2 jajka;
170g jogurtu naturalnego;
1 łyżeczka cukru wanilinowego;
 Przygotowanie:
1. Ze składników na spód zagniatamy ciasto, którym wykładamy formę do tarty.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy około 12 minut.
3. Na upieczonym spodzie układamy pokrojone w cienkie plastry jabłka. 
4. W misce miksujemy składniki na nadzienie. Tą mieszanką zalewamy jabłka. 
5. Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. 
6. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

4 komentarze: