czwartek, 6 września 2012

PAELLA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

~
PAELLA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Przepis:
składniki
1 litr bulionu drobiowego;
pokrojona pierś z kurczaka;
1 czerwona papryka;
1 cukinia;
1 duży pomidor;
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
1 łyżka koncentratu pomidorowego;
 3 woreczki ryżu;
olej;
szczypta soli;

Przygotowanie:
 
1. Przygotowujemy bulion i gotujemy. Piersi z kurczaka oraz warzywa kroimy w kostkę.
2. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy kurczaka i smażymy go dokładnie z każdej strony. 
3. Dodajemy paprykę, cukinię, pomidory, szczyptę soli i smażymy dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
4. Dodajemy słodką paprykę w proszku, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, a po chwili wsypujemy ryż i mieszając smażymy 3 minuty. 
5. Wlewamy gorący bulion i mieszamy. Gotujemy bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy szczelnie patelnię folią aluminiową i gotujemy przez kolejne 10 minut. Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
Smacznego!

6 komentarzy: