sobota, 29 września 2012

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Przepis:
składniki:
1 litr bulionu drobiowego;
pokrojona pierś z kurczaka;
3 woreczki ryżu;
4 marchewki;
puszka groszku;
zioła prowansalskie;
curry;
olej;
szczypta soli;
 Przygotowanie:
 1. Przygotowujemy bulion i gotujemy. Piersi z kurczaka oraz marchewkę kroimy w kostkę.
2. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy kurczaka i smażymy go dokładnie z każdej strony. 
3. Dodajemy marchewkę, szczyptę soli i smażymy dalej przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
4. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, curry, wsypujemy ryż i mieszając smażymy około 3 minuty. 
5. Wlewamy gorący bulion i mieszamy. Gotujemy bez mieszania przez 10 minut. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy groszek, mieszamy. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i dalej gotujemy przez około 6 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Lubię ristto, choć spaghetti dawno wyparło je z mojej kuchni. Może jeszcze kiedyś spróbuję :) Twoje musi być smakowite.

    OdpowiedzUsuń